Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felhívás

 

Kézzelfogható közelségbe került Magyarország számára, hogy a Római Birodalom egykori tartományának, Pannoniának Duna mentén húzódó határa, a limes, vagy másik nevén a ripa Pannonica a világörökség része lehessen. A magyarországi limes szakasz világörökséggé nyilvánításának folyamata és a cím elnyerése utáni időszak eredményessége nagyban függ a helyi önkormányzatok, múzeumok, civil szervezetek, hivatalok, vállalkozások, magánszemélyek hatékony összefogásán, akiket érinthet a védelemmel járó előny és kötelezettség. Ezt az összefogást hivatott szolgálni a 2008. április 22-én Budapesten az Aquincumi Múzeumban megalakult Magyar Limes Szövetség Kulturális Egyesület. Az Egyesület elnöke dr. Visy Zsolt.

 

Tisztelettel kérjük a Felhívást olvasó önkormányzatokat, szervezeteket, magánszemélyeket, hogy tagként vegyenek részt a
Magyar Limes Szövetség
munkájában!

 

AZ EGYESÜLET CÉLJAI:

 

  • A ripa Pannonica vonalához tartozó ókori polgári és katonai települések, erődítmények, valamint további helyszínek, a feltárt leletanyag és az ezekhez kapcsolódó tudományos ismeretek országunk történelmének fontos részét alkotják. Az Egyesület alapvető célja a limes mentén elhelyezkedő, római korhoz kapcsolódó gyűjteménnyel rendelkező múzeumokból, kiállítóhelyekből, régészeti parkokból, emlékhelyekből (helyszínek) álló kulturális útvonal létrehozása és működtetése.
  • Az egyes helyszíneket működtető jogi- és természetes személyek, és a témához kapcsolódó tevékenységet folytató további szervezetek, hagyományőrző egyesület érdekeinek képviselete és összehangolása. A helyszínek megőrzésének, szakszerű helyreállításának, működtetésének, fenntartásának, fejlesztésének elősegítése, közös marketingtevékenység, a hasznosítás (kiállítások, programszervezés stb.) szakmai támogatása, valamint részvétel a helyszínekkel kapcsolatos tudományos kutatásokban.
  • A helyszíneket működtető szervezetek és személyek, a felügyelő szervek (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Magyar Nemzeti Múzeum, Megyei Múzeumigazgatóságok, egyéb intézmények) jó szakmai együttműködésének elősegítése az ehhez szükséges információellátás és szakmai érdekképviselet biztosításával, továbbképzések, konferenciák szervezésével, szakmai fórumok működtetésével. A helyszínek jellemzőit tartalmazó adatbázis létrehozása és rendszeres karbantartása, a helyszínek létezésével és tevékenységével kapcsolatos információk folyamatos publikálása.
  • A helyszíneket érintő régészeti, muzeológiai és egyéb örökségvédelemmel kapcsolatos tevékenységek ismeretterjesztő jellegű bemutatása és ez által a nagyközönség érdekeltté tétele a kulturális, természeti, régészeti és épített örökség megóvásában. Ezen belül fontos szerepet kap az érintett területen az oktatási intézmények felkeresése és közös programok, együttműködések kialakítása.
  • Az Egyesület további célja a magyarországi római limes világörökségi besorolásához vezető és az elnyert rang fenntartását folyamatosan biztosító civil feladatok elvégzése, összehangolása.

Az Egyesület Alapszabálya, a tagfelvételi kérelem és egyéb aktuális információk a www.ripapannonica.hu oldalról tölthetők le. Az Egyesülettel kapcsolatos kérdésekre az info@ripapannonica.hu címen adunk tájékoztatást.

Magyar Limes Szövetség