Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Manufaktúrától - PROFIZMUSIG

2011.02.09

MANUFAKTÚRÁTÓL – PROFIZMUSIG

avagy kastélyturizmusunk állapota

 

Utolsó frissítés: 2008. 05. 16.

 

 

 

A cikk keletkezésének előzménye.

Megkeresett SZEBÉNYI LÁSZLÓNÉ MÁRKOS LUKRÉCIA a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület elnöke, hogy állítsak össze egy anyagot (javaslatot) a Műemlékvédelemmel kapcsolatosan, találkozója van a Műemlékek Nemzeti Gondoksága új vezetőjével, szeretne „kedveskedni” egy konkrét javaslattal.

Mi sem egyszerűbb ennél, hiszen én is az Egyesület tagja lévén nem közömbös számomra Műemlékeink sorsa, ismeretsége, tehát elkészítettem egy cikket, íme.

 

A cikk szándékosan provokatív jellegű, semmi bántó szándék nem vezérelt, de úgy gondoltam talán így tudom a legjobban, „sarkosan” bemutatni mi is a valóságos állapot. Elnézést kérek a cikkben megnevesített Műemlék épületek tulajdonosaitól, kezelőitől, hogy pont Őket választottam, de általánosságnak nem lett volna semmi értelme.

 

Kezdetek – Nádasdy kastély (Nádasdladány)

A kastély részletes bemutatása internetes oldalamon:

www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=561&kId=560

 

Nádasdy kastély - Nádasdladány Azért választottam ezt az épületet, mert utolsó „kellemetlen” emlékem ehhez fűződik, továbbá ennek a cikknek a keletkezését is döntően motiválta, de választhattam volna hasonló állapotú másik száz kastély közül is.

Most Pünkösd hétfőjén, úgy gondoltuk, meglátogatjuk a nádasdladányi Nádasdy kastélyt, két éve jártunk ott utoljára, vajon mi változott az óta? Ez volt a szándék, sajnos szándék is maradt, mert nem jutottunk be, mert filmforgatás miatt zárva találtuk. Akitől az információt a helyszínen kaptuk (nem mutatkozott be, így nem tudtuk meg, hogy Ő gondnok, a stábhoz tartozik, idegen vezető, vagy ki tudja), mondta, hogy semmi nem változott két év óta, ugyanaz a 6 szoba, azonos berendezéssel látható, mint 2 éve, így nem sokat vesztettünk.

Szóvá tettem az esetet a muemlekeinkert@lev-lista.hu levelezési listán, érkezett rá két válasz.

 • Kacskovics Fruzsina - a Nádasdy Alapítvány kuratóriuma.

Teljesen igaza van, hogy bosszankodik a Nádasdladányi kastéllyal kapcsolatban. Egy félreértést azonban szeretnék eloszlatni, a Nádasdy Alapítványnak ehhez semmi köze, mivel sajnos mi csak annyi jogot tudtunk magunknak elérni, hogy az általunk rendezett szimpóziumok alatt ingyen használhassuk a kastélyt, és ha sikerül valahonnan valami pénzt szerezni, beépítsük a kastélyba. A kastély a magyar állam tulajdonában és az MNG kezelésében van, aki katasztrofális anyagi helyzetében kénytelen minden forintot megragadni. Szomorú, de ez a párnapos forgatás többszörösét hozza az egész éves látogatásokból származó bevételnek. Így talán néhánnyal többször tudnak gázolajat venni a fűnyíróba, és jut a gesztenyefák permetezésére is. A személyzet egy része már elment, mert nem tudták fizetni. Ez van ma Magyarországon az állam tulajdonában levő kastélyoknál.
Nagyon szomorú, de kérem, emiatt ne keltse az Alapítvány rossz hírét, remélem más sem teszi.

 • Özvegy Györgyi - Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

Anomália Nádasdladánnyal kapcsolatban: nos, sajnos ez még előfordulhat egyszer-kétszer, de reméljük, hogy talán már nem sokszor!
Amúgy a filmforgatások nagyon komoly bevételi forrást jelentenek (több tízmilliós-százmilliós tétel pár nap, vagy egy-két hét alatt) – többet, mint a látogatók – sajnos. Ugyanakkor mi elsősorban az idelátogatóknak tartozunk felelősséggel, mert az állampolgárok adójából tartjuk fenn, s újítjuk fel a házakat, és valójában épp számukra őrizzük meg őket, és adjuk át azokat az ismereteket, amelyeket ezek az épületek hordoznak. Az ilyen fennakadásokat egy naprakészen frissített honlap tudja feloldani – de talán látszik már a fény az alagút végén.

A tavalyi év során ugyanis új igazgatót neveztek ki intézményünk élére Dr. Varga Kálmán személyében, aki elsődleges feladatának a látogatói fogadás színvonalát szeretné emelni, egységesíteni. Az intézménynek külön sajtó- s médiafelelőse lett Beregi-Nagy Edit személyében, aki vehemensen kezébe vette a honlapunk megújulásának folyamatát, így már némiképp kezdek is reménykedni abban, hogy csak lesz belőle (egyszer) valami. Ha az új honlap megindul, és napra készek lesznek az információk, nem lesz gond a rendkívüli zárva tartással.

 

Számoljunk együtt. Naponta 50 látogató, 500 Ft belépődíjjal, az éves látogatók száma = 18.250, éves árbevétel = 9,1 millió Ft. Az 5 napos film forgatási bevétel = 10 millió Ft. !

 

Ez egy könyvtár, amelyben nincsenek könyvek, nagyon látványos (?) Milyenek a látogató fogadás és ellátás körülményei?

 • Egy személy fogadja a látogatókat, aki egyben a biztonsági őr és az idegen vezető is.
 • Parkolási lehetőség, kb. 15 autónyi hely, ha egy busz érkezne, akkor már csak 5 autónak marad hely, nem kiépített, csupán kijelölt parkolási hely a park területén.
 • Vendéglátás, étel, ital, kávé, nincs.
 • Idegenforgalmi szolgáltatás: néhány prospektus, idegen vezetés.

 

 

Haladás – Grassalkovics – Királyi kastély (Gödöllő)

A kastély részletes bemutatása internetes oldalamon:

www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=306&kId=306

 

Grassalkovics - Királyi kastély - Gödöllő Választhattam volna másik épületet is, de ebben a kategóriában már nincs nagy választék, mindössze néhány (Eszterházy kastély – Fertőd, Károlyi kastély – Fehérvárcsúrgó) közül lehet választani.

 

Folyamatosan megújuló kastély, bővülő színvonal és szolgáltatási kör.

 

Látványos berendezett szobák, mégha nem is a kastély tulajdona (Múzeumokból kölcsön kapott) Milyenek a látogató fogadás és ellátás körülményei?

 • Recepció (két személyes pénztár) fogadja a látogatókat, a belépő díj bankkártyával is fizethető. Ruhatári szolgáltatás.
 • Parkolási lehetőség, kb. 50 autónyi kiépített fizető parkoló, parkolódíj automatával, buszok (több) részére is van hely. Ha a parkoló megtelik, akkor a kastély körüli parkban a fűre állva még számtalan parkolási hely (a magyar autós találékony!).
 • Vendéglátás, színvonalas kávézó, ahol sütemény, kávé, ital kapható.
 • Idegenforgalmi szolgáltatás: idegen vezetés több nyelven, fényképezés, videózás még fizetés ellenében sem lehetséges, viszont az ajándék boltban több év elmaradású állapotról bemutató CD vásárolható. Az ajándékboltban ajándéktárgyak, könyvek, porcelán stb., vásárolható. Rendezvények, színházi előadások, kosztümös fényképezés.

 

Számoljunk együtt. Naponta 600 látogató, 1.800 Ft belépődíjjal, az éves látogatók száma = 219.000, éves árbevétel = 39,4 millió Ft. !

Ha lenne szállás lehetőség, számoljunk 10 megtölthető szobával, 100 €/szoba/nap, és évi 200 vendégnappal az árbevétel = 51 millió Ft lehetne, az éttermi szolgáltatást már csak meg említem, mindez sok új munkahelyet eredményezhetne.

 

 

Profizmus – Neuschwanstein – Várkastély (Füssen Németország)

A várkastély részletes bemutatása internetes oldalamon:

www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=282&kId=282

 

Neuschwanstein Várkastély -- Füssen (Németország) Kiválló állapotban lévő, kívül-belül különleges látványt biztosító várkastély, csúcs minőségű, színvonal és szolgáltatási kör.

 

Díszterem Milyenek a látogató fogadás és ellátás körülményei?

 • Külön épület „Tikett Express”, ahol a "beeső" látogató és az Interneten előre helyet foglaló látogató is jegyet válthat, természetesen külön pénztárban. Néha hosszú sorok (korlátokkal határolva), a belépődíj bankkártyával is fizethető. A belépőjegy sorszámozott, amely a látogatáskor „hívó sorszám”-ként funkcionál!  Amikor ott jártunk "beeső" látogatóként, 12 órakkor érkeztünk és a sorszámunk 17:30 -as vezetésre tudtuk csak megváltani. Ha hiszik, ha nem, valóban 17:30 -kor a hívórendszer szólította a csoportot és bemehettünk, ezt nevezik precizitásnak, szervezettségnek ?!
 • Parkolási lehetőség, sok száz (ezer?) autónyi kiépített fizető parkolók (több), , buszok (több) részére fenntartott helyek.
 • Vendéglátás (étel, ital, kávé), számtalan étterem, szálloda, büffé, minden igényt és elvárást kielégítő szolgáltatás.
 • Mivel a kastély fenn van egy hegyen, ezért oda való feljutáshoz, külön szolgáltatás épült ki, lovas kocsi, mini vonat, kisbusz, melyekért külön kell fizetni az utazónak (2 €/személy).
 • Idegenforgalmi szolgáltatás: idegen vezetés több nyelven, fényképezés, videózás még fizetés ellenében sem lehetséges, viszont az ajándék boltban diafilm, képes CD, videó-DVD vásárolható, több nyelven. Az ajándékboltban ajándéktárgyak, könyvek, minden, tea, bor, fűszerek, minden amit egy látogató elképzelhet.
 • A kastélyban az idegenvezetés 30 percenként indul, 3-3 csoporttal. A csoportok indulását egy hívószámos információs rendszer irányítja.
 • A csoportokat 1-1 idegenvezető vezeti, a látogatók egy kis telefon készülék segítségével, saját anyanyelvükön, színvonalas, zenés bemutató anyagot hallgatnak a vezetés során.

 

Számoljunk együtt. Naponta 3000 látogató, 8 € (2.000 Ft) belépődíjjal, az éves látogatók száma = 1.1 millió, éves árbevétel = 2.2 milliárd Ft. !

Nem számolom a parkolási díjat (2 €/autó), az éttermek, szállodák árbevételét, a vendégek feljuttatását szolgáltatók árbevételét.

 

 

Egy egyszerű más irányú példa: egy vállalkozó épít egy kis vegyesboltot, a közvetlen környezete észleli és az átadást követően napi 50-en talán vásárolnak is majd. Egy ALDI épít 16 bevásárló központot, már az építkezések magukra hívják a figyelmet, a megnyitást országos reklám kampány kíséri, a napi vásárlók száma tízezres nagyságú.

 

Az olvasóra bízom, hogy levonja a következtetést!

 

 

De jó lenne, ha eljuthatnánk addig, hogy a „Világörökség része” területeinket, valóban, ehhez méltó színvonalon tudnánk bemutatni a világnak, márpedig vannak erre méltó helyszíneink Magyarországon!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.