Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kolostorból Meditációs Központ (2011.02.08)

2011.02.09

A régi épületekben oly gazdag Sopron talán legkevésbé ismert műemléke a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván, amelyet 2010-ben felújítottak és november óta látogathatóvá tették. A felújítást a Niestema Kft és partnere, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatásával végezték.

Kép Nem túlzás azt mondani, hogy itt több évszázados hagyománya van a visszavonult imának és meditációnak. A ma Sopron-Kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang - első királynénk, Gizella tanítója - remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták évszázadokon át, számukra Sopron városa 1482-ben kolostort alapított a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A helyiek máig "Hegyi kolostornak" hívják, mivel egy magas dombon áll a Soproni-hegység erdőkkel tarkított peremén.

A kultuszhelyet, melyet a pálosok vettek gondozásba, kezdetben Szent Wolfgangnak szentelték, majd a XV. század végétől Szűz Mária tisztelete került előtérbe. A pálosok számára Sopron városa 1482-ben alapított kolostort. A török időkben Bécs ellen vonuló török hadak miatt a szerzetesek több ízben elmenekültek és az épületek nagy része 1532-ben el is pusztult.

Kép Az 1600-as ével elején a kolostor újra életre kelt, történetének egyik legfontosabb időszaka zajlott ekkor. Ebben fontos szerepet játszott az úgynevezett Fekete Madonna kép tisztelete. A kolostortemplomban őrzött Fekete Madonna kép a középkorig visszanyúló Mária kultusz egyik fontos emléke, ma is zarándoklat helyszíne.
II.József 1786-ban felszámolta a rendet, a kolostor berendezési tárgyait árverezték. A Mária képet azonban átvitték a helyi plébániatemplomba.

A XIX. század végén újra szerzetei közösség költözött az épület falai közé, a szigorú szabályok szerint élő karmelita apácák kolostora lett. A nővérek az átfestett és aranyos keretbe foglalt kegyképet visszavitték a kolostortemplomba, azóta ismét itt őrzik. A karmelita kolostort 1950-ben feloszlatták, a kolostorszárnyat legutóbb mint megyei elmeszociális otthont hasznosították.

Az 1970-es évek közepétől a kolostor üresen, elhagyottan állt.
A rendszerváltás után az apácák kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott.
2004 - Kovács Gábor, a KOGART Alapítvány alapítója megvásárolja a kolostort a karmelitáktól.

2010. november 18.
A non-profit elvonulási, oktatási és meditációs központként működő épület megnyitja kapuit a látogatók előtt."

Forrás: www.banfalvakolostor.hu
"Mi a kolostor?
Legújabb formájában a szellemiség megannyi típusára nyitott, non-profit oktatási és elvonulási központ, valamint szabadon foglalható szálláshely, amely konkrét vallástól, hittől, világnézettől függetlenül - de egyben a hely szellemiségét továbbörökítve - várja vendégeit.
Mindemellett egy szövevényes történetű műemlék, amelyet akkoriban építettek magyar pálos szerzetesek, amikor Kolumbusz hajós utazásával próbálta bizonyítani, hogy planétánk gömbölyű. Maga az építészeti és vallástörténeti látnivalókban egyaránt gazdag, újonnan restaurált épületegyüttes is nyitva áll a látogatók előtt."

 

Kép A rendszerváltás után az apácák kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott, volt egyházi ingatlanként az újrahasznosítása óriási feladatot jelentett.
Kép 2004 áprilisában a Hír TV-ben elhangzott egy riport, melyben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a KOGART Ház létrejöttéről beszélt Kovács Gábor. A karmelita rend megkereste Kovács Gábort, segítséget kérve a sopronbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. Kovács Gábor látatlanban igent mondott és megvásárolta az épületet, amely ezután még évekig érintetlenül állt.
Kép Az új tulajdonos leutazva Bánfalvára érezte át annak felelősségét, hogy milyen történelmi érték került a birtokába. Ezt követően megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és működtetési koncepció kialakítása után - részben pályázati forrásból - kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből zajló, nonprofit célú fejlesztést Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
Kép Az épület történetének új fejezete műemléki épületkutatással, a kolostor történetére vonatkozó adatok összegyűjtésével, s régészeti feltárásával kezdődött, melyet Balázsik Tamás, Nemes András és Gabrieli Gabriella végzett. Ezt követte a felújítás, melyet a nagyközönség számára való épületmegnyitás és bemutatás követett 2010. november 18-ával.

Az eredeti formáját visszanyert pálos-karmelita kolostorbak sikerült olyan új funkciót találni, amely hiánypótló és összhangban van eredeti rendeltetésével. Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították, az épület, amely a kolostor hangulata, puritán egyszerűsége tökéletes környezetet biztosít, miközben az épület szellemisége is sértetlen maradt.
Kép A felújítás nemcsak renoválást jelentett. Az egykori épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezésekkel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy különleges étterem (Refektórium), két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem (Noviciátus), egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják.

Kép Az épületet akadálymentesítették, liftet építettek be és mozgássérült szobát is kialakítottak, valamint a barok kertek mintájára újratelepítették az ősfás parkot, helyreállítva annak egykori sétaútját is.

A kolostor legfontosabb helyisége a Refektórium, az ebédlő.
Az épület fénykorában királyok (királynők), hercegprímások, nemzetünk nagyjai mecénásokat, rendtartomány főnököket fogadtak ebben a helyiségben. Kép Éppen ezért e szoba - eltérően a teljes éplettől - gazdagon díszített: faliképek, freskók, stukkók, faburkolat jellemezte. Ezeket csak levakolták, lefestették, felstokkolták és kétszáz éve nem látta őket senki.
A felújítást követően, eredeti pompájában és fényében, teljes szépségében látható.
Kép A kolostor nagy műgonddal restaurált egyedülálló helyiségeibe (refrektórium, noviciátus) az adott helyiség stílusához, történelmi hátteréhez illeszkedő, antik hatású világítás és bútorzat került.
Az épület földszintjén, az egykori Refektóriumban alakították ki az éttermet. Az elvonulási központ étkezdéje, illetve 2011. márciustól a külső vendégek számára is nyitott, ala carte Kolostor Étterem különlegességeit az épület saját konyhája készíti majd.

Saját vélemény:
Rendkívül udvarias vendégfogadás (mint csak látogatók), igényes és színvonalas helyreállítás (műemléki feltárás), jó tervezés és minőségi kivitelezés.
Egyszerű, letisztított felújítás, teljes kényelem a majdani "elvonulást választók" részére, kiemelem a volt Refektórium helyreállítását, nem vagyok se művészettörténész, se építész, de részemre szemet gyönyörködtető a helyreállítás!

Gratulálok az egész csapatnak (tulajdonos, műemlékes feltárók, tervezők, kivitelezők és a vezetésnek a személyzet kiválasztásához) !

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Metamucil At Same Time Amoxicillin Lesensumn

Lesensumn,2019.09.23 14:27

Canada Pharmacy Online 365 Amoxicillin Threat Meningitis <a href=http://cialislis.com>cialis</a> Kamagra Veloce Dog Allergic To Amoxicillin