Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiborult a BILI (2011.08.01)

2011.08.01

Olvastam egy cikket a Szabad Föld 2011.07.29.-i számában "Milliárdos kastélymánia" címmel.

A cikk felkavart, nem mintha nem értenék egyet a benne foglaltakkal, inkább attól, hogy egész éjjel forgolódtam, nem tudtam aludni, jártak a "hangyák", miért van sok-sok igazság a cikkben?

Reggel mikor felkeltem (nem felébredtem, mert hát fenn voltam egész éjjel), megkísérlem a bennem kavargó gondolatokat rendszerbe szedni és papírra vetni (mit?, marhaság, leírni). 

Első fontos megállapításom, rossz időben (1944) és rossz helyre születtem (Magyarország). Miért is érzem ezt, teszem fel magamnak a kérdést? amikor tudom, hogy a világban vannak borzalmasabb és még borzalmasabb helyek, ahol emberek, nem emberi körülmények között tengetik rövid életüket. Talán azért mert látom a problémákat, talán még megoldásokra is lenne elképzelésem, de hát ki kíváncsi rá? Talán azért mert semmit nem tudok tenni ellene, hiszen csupán egy vagyok a számtalan közül?

 

Kis kitérő. 3 éve hoztam létre ezt a WEB portált az eoldal.hu jóvoltából (ingyenesen), és hozzá kapcsolva létrehoztam egy levelező listát is a levlista.hu jóvoltából (szintén ingyenes). Hát bizony nem sokra mentem vele, egy halom bejegyzés keletkezett ugyan az oldalon, de ezekhez hozzászólás, vélemény, SEMMI! Pedig hát naponta 60-an, havonta 1800-an nézegetik, ez pedig nem egy kis szám, ha Műemlékekről van szó!

Hát bizony a levelező listával sem jutottam sokkal többre. Nem az volt a célom, hogy Én írogassak a listára, a lista tagok láthatták, valóban nem írogattam túl sokat, igaz más sem, kivéve Györgyit, aki megértette célomat és élve a lehetőséggel, gondolatokat, programokat közvetített, több-kevesebb sikerrel. Azt sem állíthatom, hogy bárki túlzásokba esett volna, és elhalmozta volna a lista tagokat levelek garmadával, hát ez van, ezt kell szeretni. Bizony azt sem állíthatom, hogy a listának egy halom tagja van, hát bizony az induláshoz képest néhány jelentkező volt csupán, és jó néhányan leiratkoztak (ezek voltak többen), jelenleg 59 tagunk van.

Előre jelzem, cikkemmel fel szeretném kavarni az "állóvizet", ezért bizony sok esetben provokatív leszek!

Visszakanyarodva az eredeti témakörhöz, megpróbálom gondolataimat csoportokba szedni és hozzákötni az újságcikkhez (Szabad Föld 2011.07.29-i szám 14-15 oldal, két teljes, hatalmas méretű oldal, Borzák Tibor riportja, a továbbiakban "Cikk" -el hivatkozok rá). Többször fogok hivatkozni Ausztriára, példákkal. Néhány gondolatot megér, ha megmagyarázom, miért pont Ausztria?

Talán a következők miatt: ha átlépem a határt (ugyan már nincs határellenőrzés, és ez hatalmas fejlődés az EU-val kapcsolatos életünkben!), szóval átlépve a határt, az ég kékebb, a fű zöldebb, és áthat a teljes nyugalom, ez fantasztikusan jó érzés! Miért van ez így? nem részletezem, de, az utak minősége, a közlekedési morál, az idegenforgalom, stb., aki már járt ott az tudja miről beszélek! Akkor miért nem költözöm odaát, kérdezhetik, a válasz egyszerű, magyar vagyok, Én itt születtem, itt élek, és itt is szeretnék meghalni, de ha lehet, talán jobb környezetbe, és jobb körülmények között, még ha ez hatalmas elvárás is!

 

A Cikk induló kiemelt mondata: "Négyezernél is több kastély és kúria található országunkban. Szerencsére az utóbbi időben felgyorsult a megmentésük, leginkább uniós pénzekből szépülnek meg hajdani paloták. Nemcsak állami közreműködéssel, hanem magánkezdeményezések révén is."

Meggyőződésem, a megállapítás valóságos, de biztos, hogy:

  • Jól élnek az uniós pénzekkel, az állam jó tulajdonosnak és üzemeltetőnek bizonyúl a gyakorlatban?

  • Jók az elérendő célok, azok jól valósulnak meg?

  • Egyáltalán, Magyarországon érdekli az embereket a Műemlékek sorsa, felkeresik kastélyainkat (hogy csak erre szűkítsem le a területet)?

Csupán néhány kérdést tettem fel, bizony érdekes válaszokat lehet adni.

Ha elnézem a lakókörnyezetem (lakótelepi lakás jutott részemül, nem kastély, nem kúria), azt látom, hogy a házak körül tele van a parkoló autókkal, bizony annyi van, hogy a parkoló nem elég, viszont amit még látni, az emberek nem használják, azok bizony még hét végén is a parkolóban állnak, azaz nem utaznak. Bizony azt is látnom kell, hogy idegenforgalmi nevezetességeinket sem keresik fel tömegesen.

Talán ismert, hogy Dr. Czoma László, a keszthelyi Festetics (Helikon) kastély igazgatójának 27 év utáni azonnali hatályú felmentéséről milyen felmentési indokokat lehetett olvasni (a politikai hangoktól tekintsünk el!).

Idézek egy részletet, forrás: http://zalaihirlap.hu/kozelet/20110601_levaltottak_czoma_laszlot "A közlemény  szerint a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. likviditási helyzete, a 2009. és 2010. évi veszteség miatt válságos, gazdálkodása zavaros és pazarló.  ............
Utalt rá, hogy az elmúlt két évben a veszteség meghaladta a 65 millió forintot, a pénzeszközök elfogytak. Problémát okozott a márciusi bérek kifizetése, az adó- és vámhivataltól pedig haladékot kellett kérni az intézmény köztartozásainak megfizetésére. A közlemény szerint 40-50 százalékkal csökkent a kiállítások látogatottsága.
"

Az idézetből az utolsó bekezdést emelem ki, a látogatottság hiányát, miért van ez így? Érdekes, ezzel szembenálló tapasztalatom is van, hogy csak a legutolsó élményemet említsem. A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot, ugyebár mindenki tudja, milyen sikeres most már minden évben, elgondolkoztak már azon, miért van ez így, talán fel lehetne használni a tapasztalatokat az év többi napjára is!

Idén a budán lévő Ybl villára esett a választásom, ez egy magán tulajdonban lévő zárt épület, melyet nagyon szépen felújítottak, berendeztek, és rendezvények céljára bérbe adják, ahol luxus körülményeket teremtettek. A zártsága ellenére mégis megmutatják (igaz évente 1-2 alkalommal, de mégis csak lehet látni!), bizony 2 órát álltam sorba, hogy 30 perc tartamban körbejárhassam, a várakozásból látható, hogy sokakat érdekelt. Ugyanakkor egy másik példa Bük - Szapáry kastély, évtizedeken át üresen, most már van tulajdonos, szépen felújították, igaz bejutni azt nem lehet, magas zárt kőkerítéssel körbefalazva, Kiírva semmi, a kapu mellett egy kaputelefon, érdeklővé, egy mogorva hang, nem látogatható, ennyi, kérdezem, jó ez így?

Egy gondolat erejéig még egyszer a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumról, váltottam fotójegyet, hogy készíthessek néhány belső képet, hát nem sokra jutottam, mert belül annyira nagy a sötétség, hogy vaku használat nélkül képet készíteni szinte lehetetlen, azaz világításra sem telik, hát bizony ez szégyen, hogy eddig jut el egy épület üzemeltetése, ugyanakkor a két új felújított épületrészekben (hintó és módelvasút), minden rendben van, hogy is van ez?

Itt jöjjön egy ausztriai példa is, Schallaburg várkastély, egy eldugott helyen, mégis akkora tömeg kereste fel amikor ott jártunk, hogy a meglévő 5 ingyenes parkolón kívül a település szélén (a földeken) pótparkolót nyitottak, a pénztárnál sorban álltunk 30 perc, a múzeumi bejáratnál 1 órát várakoztunk, hogy bejussunk, mi a népszerűség oka? talán mert Alsó-Ausztriában bármerre jártunk hatalmas transzparenseken hirdették? Talán mert érdekes kiállítási anyagot mutattak be (a 60-as évek)?

 

Cikk: " dr. Virág Zsolt: Már nem annyira vonzó a kastélyszálló, a múzeumok szerepe is jócskán átalakult. Vitrinekben kiállított tárgyak, tablókon elhelyezett hosszú leírások helyett az új technikai lehetőségeket kell használni, interaktív látogatóközpontok kialakítása a cél." (ha valaki nem tudná, dr. Virág Zsolt a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Kastélylexikon sorozat írója, a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület alelnöke) Úgy gondolom ez a megállapítás is helyénvaló.

Viszont arra tud valaki értelmes magyarázatot adni, hogy a tavaly átadott hajósi kastélyban megnyitott Látogatóközpontban miért nem engedik meg, hogy fényképezni lehessen? Mit féltenek, hogy talán érdeklődést keltenénk, ha bemutatnánk képekkel, vagy arra gondolnak, ha már láttak néhány képet, akkor minek személyesen felkeresni, nyilván mindkét magyarázat egy baromság!

Legyen itt két példa, Gyöngyös Mátra Múzeum és egy ausztriai múzeum. Tehát Gyöngyös, a felújított Orczy kastély, melyben a Mátra Múzeum kapott helyet. Érdekes példa, ugyebár EU-s támogatással az épület nagyon szépen felújításra került, méltó helyet kapott benne a hatalmas múzeumi anyag, melyet a Mátra Múzeum bemutathat. Igaz ezek vitrinekben vannak, de nagyon szépen rendezett és bemutatott értéket lát a látogató. Az eredeti elképzelések sajnos már nem valósult meg hiánytalanul, a park helyreállítása.  Már nem a tervek szerint történt (nem volt már rá pénz), az étterem építése pedig már el sem kezdődött, mondván "a Befektető elállt az ajánlattól, mert úgy gondolta, nem éri meg". Érdekes!?

Valóban hány olyan kastélyunk, Múzeumunk van, ahol a látogató, ha arra támadna kedve, hogy megebédelne?  Bizony most egy sem jut eszembe. Ugyebár Gyöngyösön elállt a befektető, mert nem éri meg. Érdekes, ugyanakkor vegyük például Szegedet, a Tisza parton van egy Kiskőrőssy Halászcsárda, melyet évente kétszer elönt a Tisza, úgy másfél 2 méter magasságban, mégis megéri a tulajdonosnak, hogy évente kétszer kipakoljon, felújítsa, visszapakoljon? talán itt tudnak valamit a vendéglátásról?

Az ausztriai példa, szándékosan megint csak egy eldugott helyen lévő Lockenhausban (Léka)  lévő Rittenburg  (Eszterházy Miklós) várkastélyt, ahol Múzeum, Kastélyszálló és Étterem üzemel. Érdekes a Múzeum üzemeltetése, A múzeum bejáratánál egy tábla olvasható (csak magyarul van írva), "Ne felejtse megváltani belépőjegyét". A múzeumban egyetlen teremőr sincs, a termekbe való látogató belépése felkapcsolja a világítást, elhagyva, kikapcsolja. Érdekes, szép gyűjtemény látható, ha megéhezik a látogató, akkor a pincében kialakított étteremben színvonalas kiszolgálás mellett étkezhet is, de hasonló példaként hozhatnám a Feldbach közelében lévő Kornberg várkastélyt is, na ez aztán az isten háta mögött van, oda véletlenül nem lehet odatévedni, mégis tele van.

 

Cikk: "Az nem úgy van, hogy éjjel megálmodok valamit és reggel már tömött sorok állnak az ajtóm előtt - mondja rezignáltan dr. Ilyés László. - Legalább két év türelmi időre volna szükség, ám a bankok az ilyesmit nem ismerik, náluk a pontos ütemezés szerint azonnal meg kell kezdeni a törlesztést. Németországban, ha valaki felújít egy műemléket, élete végéig adómentességet élvez." (dr. Ilyés László a rátóti Szél Kálmán kastély egyik tulajdonosa) Úgy gondolom, hogy ehhez nincs is mit hozzáfűzni, persze ha a kis-manó megszólalna bennem, akkor a most oly divatossá vált Szél Kálmán név hallatán nem a rátóti befektetők problémái jutnának eszembe.

 

Cikk: (Varga Kálmán az MNG igazgatója nyilatkozta) "A ránk bízott ingatlanok körbe vannak 'nyírva', vagyis a közvetlen közelükben lévő földterületek, erdők - melyek egykoron a gazdaság fenntartásához jelentős mértékben hozzájárultak - mások tulajdonát képezik. Mennyivel járhatóbb lenne az út, ha ezt a gazdasági potenciált visszakaphatnánk. Ausztriában az Eszterházy-birtokok esetében ez így van." Érdekes, Varga Kálmán úr szintén ausztriai példát hoz fel, és milyen igaza van, önmagában egy kastély, minden környezetétől megfosztva (parkjából a település focipályája is itt kap helyet), nem sokra megy, még ha egy halom pénzt is belefektetnek a felújításába, működtető gazdasági háttér nélkül eleve halálra van ítélve, a csak belépőjegyekből még WC papírra sem telik! Igen valóban Ausztriában ez másként van, a kastélyok magán tulajdonban vannak, működtetik, nem csak belépőjegyből tartják fenn, rengeteg példát tudnák hozni, nem teszem, ettől most eltekintek.

 

Cikk: "Varga Kálmán máris indul az ország másik végébe, Szabadkígyósra, ahol a Wenckheim kastély jövőjéről tárgyal. Tizennégy állami felügyeletű project fut párhuzamosan, melyek több mint tízmilliárd forintból valósulnak meg." Igen jól olvasták 10 milliárd forintról van szó, ez állami tulajdonban van!

  • Biztosan jó és tartható az az álláspont, hogy az állami tulajdon a helyes út?

  • Biztosan jól van meghatározva a nem elidegeníthető, kizárólagosan állami tulajdonban tartandó kastélyok jegyzéke?

  • Biztosan jó megoldás a magántulajdonba adás, bármiféle feltétel megkötése nélkül, hogy aztán épített örökségünk, valakinek a magánvagyonát gyarapítsa?, vagy hagyja elpusztulni, vagy kizárja a teljes látogathatóságot?

  • Biztosan jó, hogy miután a tulajdonosok semmit nem tesznek az épület megóvása, ne adj isten a felújítása érdekében, azon kívül, hogy egymással vitatkoznak és ez senkit nem zavar?, ja, hogy ezek elszúrt privatizációk voltak, és ma már semmit nem lehet tenni?

Ez csak négy egyszerű megválaszolatlan kérdés (még ha némelyik összetett is), erre úgy gondolom nem nekem kell válaszolnom, ezért ezt nem is teszem!

 

Még sokáig sorolhatnám, de úgy gondolom, talán ennyi is elég, vagy mégsem?

Egy éve még tagja voltam a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesületnek, ma már nem vagyok, látva, hogy igazából semmi nem történik, de ez nem vette kedvemet, hogy továbbra is szeressem és látogassam épített örökségünk emlékeit és bemutatva állapotukat, tapasztalataimat, felhívjam mások figyelmét is a múltunkra és jelenünkre.

 

Budapest, 2011. augusztus 1.

Egresi János

http://www.kastelyok-utazas.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

Györgyi,2011.08.20 02:58

Hali! Úgy olvassa mindenki, hogy
1.rész:
Kedves János és Mindenkivel kezdődik
2. rész:
Nemcsak a műemlékeinket, a lelkünket is rendbe kellene hoznunk. - kezdődik
3. rész - ez ami most jön

Túl hosszúra sikeredett a hozzászólás, és így oldottam meg

Én már elkezdtem. Én szembenéztem a magam fájdalmával. Anyám betegsége elfogadtatta velem, hogy bele kell törődnöm abba, hogy egyszer elveszíthetem. S ráébresztett arra, mi az igazán fontos, és ez egyben fel is szabadított.
Rájöttem, hogy nem az a fontos, hogy hol állok, vagy hova szeretnék állni, hanem az hogy hova küldenek, és ott én mit tehetek - akár az "ellentét" ellen is. Őszintén, nem gorombán, ám határozottan. Műemlékvédőként vagy utcaseprőként.
Mert bárhol is talájuk magunkat, oly rengeteg a tenni való, hogy tök mindegy, az ablakot pucolom, vagy a szőnyeget porszívózom - rendezvényt szervezek - aminek folytán több látogató jön, és többen ismerik szeretik meg a műemléket, vagy épp a nyílászárókat mázolom, és ezzel azok állagát óvom meg.
S biztos, aki ezt a legújabb regényemet végigolvasta - talán bestseller lesz :-) - az látta, hogy pár dolgot elég nyíltan leírtam ide ....

Teljesen igaza van Heiter Róbertnek: az alapoknál kell kezdeni! S ez a munka tengernyi! Lehetetlen küldetés? Az lehet. De vagy ez van, vagy összedűl a ház, mert félelem, lustaság, fásultság, hittelenség, erőtlenség stb. miatt nem erősítettük meg az alapokat.

Én a magam részéről, ha már eddig cepeltem ezt a nyűve gebét, és ennyit vesződtem vele, megpróbálom tovább cepelni, hátha egyszer végre elérek a Vasorrú Bába országának határáig, s a rozzant gebe táltosparipává változik.
Csak jó lenne, ha valaki segítene már, legalább szóval tartana, hogy ne kelljen a fáradtságra figyelnem, mert az erőm fogy. Vészesen...

Na, most örömöt szerzek mindenkinek, mert befejezem. Elnézést a szófosásét, és az itt-ott előforduló vulgáris szakkifejezésekért, de most egy kissé felszabadult vagyok - baráti körben múlattuk az időt, jó magyar bor mellett, s az meg a Ghymes koncert feldobott. Most már kezdem érteni, hogy miért volt a legtöbb régi, ma már halott nagy műemlékes alkoholista :-)

Viszlát, és még csak annyi, hogy aki facebookos, én ott Piros gyémánt néven vagyok jelen, és van Ng-s oldal, kérlek, like-oljátok, és tetszikeljétek a lovasberényi Cziráky-kastély oldalát is, és legyetek a barátai. Most júliusban csináltam, és már majd 160 barátunk van... :-)
Ja, és pályázunk Budanyéki romokra egy régészeti tanösvény kiépítésére :-)

Budapest

Györgyi,2011.08.20 02:54

Nemcsak a műemlékeinket, a lelkünket is rendbe kellene hoznunk.

Mert gondoljunk csak arra, ha nem lenne morális válság - akkor a kevés pénz is sok mindenre elegendő lenne, hisz nem volna olyan, hogy a piaci ár sokszorosáért készítek el mondjuk egy honlapot. Vagy szükségtelen munkákat rendelek meg, csakhogy "csókosomat" zsíros bevételhez juttassam.
Ha volna egészséges nemzeti öntudatunk, nem volna a nemzetgazdaság hatszázmilliomodik fontosságú ágazta az a terület, ami amúgy megfelelően kezelve jelentősebb bevételt jelentene ennek a nemzetgazdaságnak (turizmus pld.)
És nem történnének ezek a visszás jelenségek, mert az emberek összekapaszkodnának, a széthúzás, a zűrzavar, az egymás elleni kavarás helyett.

Bocsi, hogy most ezt így ráborítottam az olvasókra, de itt az idő, szerintem, ha meg akarjuk találni ebből a nyomorúságból a kiutat, hogy mindezzel szembenézzünk. Azt mondta nekem egy szakember, hogy bizony a magyar társadalom jó része közömbös a műemlékek, a műemlékek védelme iránt. Felháborodtam először és elgondolkodtam. Vaj' nincs-e neki igaza?
Hát mi mik vagyunk? Nem azok?
És újra bocsi - közel 60 tag van ezen a listán? S csak 3-an, négyen használjuk.... Azt hiszem erre mondják azt, hogy no comment...

Itt az idő mindezzel őszintén szembenézni - ha bármit is VÉGRE el akarunk érni.

Elfelejteni, hogy másba kapaszkodjunk. Másokra számítsunk. Mást vádoljunk, a másikra várjunk. Másokra támaszkodjunk. Mert vállalnunk kell a kötelességeket, és vállalnunk kell a vele járó fájdalmat is.

Nem is olyan nehéz, képzeljük azt, hogy egy borzalmas világégés után most eszmélünk magunkra. és meg kell fogni az újjáépítési munka végit. S ha ez azzal jár, hogy itt-ott kiborítsuk a bilit, hát rajta. A szennyvíz a szennyvízcsatornába való. Az meg arra, hogy megtisztítsák.

Budapest

Özvegy Györgyi,2011.08.06 11:02

János, szuper cikk! JÓ LENNE, HA SOKAN ELOLVASNÁK, ÉS MEGPRÓBÁLNÁK MEGVÁLASZOLNI A KÉRDÉSEKET - ÖNMAGUKBA NÉZVE IS! ÉS MEGPRÓBÁLNÁK ÁTGONDOLNI AZT IS:
ÉN MIT TEHETNÉK? S MIT TEHETTEM VOLNA, AMIT ELMULASZTOTTAM?
Nos, most nem írok többet, majd még a listán válaszolok, mert most nincs sok időm, megyek 2 szem NG munkatársammal - egyesületi tagok - és az egyetlen állandóan aktív tagok a 10 főből - a lovasberényi Cziráky-kastély kiállításait gatyába rázni - saját kezűleg! És képzeljétek - képzeljék - ESKÜVŐ LESZ A KASTÉLYBAN! Jól olvasták - abban a KASTÉLYBAN! Ide vezet, ha valamivel egy icipicit foglalkoznak - még ha az romos is. Még ha az gyakorlatilag egy építési terület is! Mert annak is megvan a maga bája!

Re: Budapest

Egresi János,2011.08.06 22:42

Kedves Györgyi, bár igazad lenne, hogy sokan elovasnák (egyenlőre nem sok válasz érkezett), és főleg ha az általad feltett kérdésekre láthatnánk válaszokat. Most már több épületet tudok megemlíteni, ami felújítás közben is már látogatható az MNG jóvoltából, csak néhány példa: Lovasberény, Majk, Pécel, Dég, és még sorolhatnám,sajnos a pénztelenség, az hatalmas nagy hiányosság és talán a szemlélet, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni?!

Re: Re: Budapest

Györgyi,2011.08.20 02:53

Kedves János és Mindenki!

"sajnos a pénztelenség, az hatalmas nagy hiányosság és talán a szemlélet, hogy Magyarországon nem érdemes befektetni?!"

Én már annak se hiszek, hogy nincs pénz!

Van pénz! Csak bocsika a vulgáris, nyomdafestéket nem tűrő szavakért, de muszáj így írnom: basznak igazán műemlékre költeni!

Még jó pár műemlékes intézmény is! Inkább elhajtják az ingyen is szívesen dolgozó önkéntest bizonyos szervezeteknél, nehogy megcsinálja ingyen azt a munkát, amit a vezető pozícióba behelyezkedett illetékes elvtárs v. etnő "csókosa" a piaci ár többszöröséért vállal el.

Mert ez a dal nem arról szól, hogy valamit megcsináljuk, vagy megmentsünk. Ez a dal arról szól, hogy a közpénzből hogy tudunk minél többet kisíbolni saját és barátaink (csókosaink) zsebébe. A műemléket meg ott egye meg a rohadt fene, kit érdekel?
Mert ők ezt így fogják fel! De miért is tehetik ezt meg büntetlenül?

gyurcsány bácsi mondta: kurva ország, de én meg az kérdem tőle: mitől is kurva? vagy kitől is kurva?!!! Ki tette kurvává?

Nem kell, hogy feleljen, mert én tudom mitől kurva! Tőlünk kurva! Mitőlünk, akik oly szépen asszisztálunk ehhez az abszurdisztáni garázdálkodó gazdálkodáshoz, hogy sírva öröm nézni. Hisz ezek a kurvázó politikusok is sorainkból kerülnek ki!

Asszisztálunk, amikor hagyjuk, hogy a szakemberek helyett a politikusok mondják meg a frankót!

Asszisztálunk, amikor a politikusokba kapaszkodva próbálunk érvényesülni, a tehetség s szaktudás helyett, az egyik szakember a másik ellen a politikushoz szalad.

Asszisztálunk, amikor azt látjuk, hogy a jó szakembert leváltják (pld. Bugár-Mészáros Károlyt 2000-ben az egykori MÁG éléről, de másokat is említhetnénk.) s kitúrják a műemlékvédelem területéről, ám egy szavunk sincs ehhez

Asszisztálunk akkor is, amikor a jó törekvések mellet közömbösen elmegyünk, nem reagálunk, így azt sem vesszük észre, hogy már az a szerencsétlen fuldoklik, majd beleszakad, de nem megyünk oda, hogy "figyusz? Mit segíthetek?"

Asszisztálunk akkor is, amikor azt is hagyjuk, hogy szélmalomharcot egyedül, vagyis támogatásunk nélkül vívjon a műemlékvédelem területén az olyan ember, aki szeretné megmenteni a műemlékeket az olyan hiénáktól, akik un. BEFEKTETŐNEK jelentkeznek, de amúgy tesznek rá. Csak az ingatlan, a telek értéke érdekli őket - hisz több milliárdot kellene befektetni, és élete végéig sem térülne meg -így aztán szépen hagyják lepusztulni, majd összedől magától és utána azt épít a telken, amit ő akar, ami neki pár éven belül megtérül, Nincs macera, nincs műemlékvédelmi előírás. Hisz ő egy idegen(szívű), aki nagy ívben leszarja a műemlékvédelmet, a magyar nemzeti kulturális értékeket. Hisz közömbös neki. ezek ellen több ilyen Don Quijote van itt, a z egyik Varga Kálmán, de vannak mások is. (s egyedül, magára hagyva mind)

Asszisztálunk, amikor megtehetnénk, hogy összekapaszkodunk, akár kiépítkeznénk egy riadóláncot, vagy egy megfigyelőrendszert, egy hálózatot, és szirénázhatnánk, ha azt látjuk, hogy gond van itt, vagy ott - DE NEM TESSZÜK!

Asszisztálunk, amikor nem tesszük félre kicsinyes sérelmeinket, és nem fogunk össze nemzettársunkkal egy ügy - pld. nemzeti emlékeink megmentése érdekében. Asszisztálunk, amikor karrierista törekvésünk közepette emberi mivoltába gázoltan bántjuk meg a másikat, s csodálkozunk, ha az többé már nem hajlandó áldozatot hozni az ügy érdekében, de legalább is többé szóba sem áll velünk, nem hogy összefogjon bárkivel is.
Asszisztálunk, amikor irigységbetegségünkből kifolyólag a másik eredményét leromboljuk, vagy elvesszük tőle, de mi magunk nem teszünk hozzá, nem fejlesszük, hanem ötlet, s tehetség, vagy tudom is én, mi - talán az irigységbetegség tüneteiből kifolyólag az eredményeket elsorvasztjuk.

Asszisztálunk még számtalan apró módon - látszólag nem nagy jelentőséggel bíró cselekedeteinkkel, vagy éppen tétlenségünkkel, de már nem sorolom tovább, mert igen késő van, és a mai - bocsi, tegnapi Clark Ádám téri Ghymes-koncert által belém plántált energia kezd kifogyni.

Ha folyamatosan a kutyagumit forgatjuk porcukorba, attól az még nem lesz fánk

MAMÉG,2011.08.02 06:33

Kedves János!

Van sok igazság a leírtakban. Aminek örülök, és támogatom az az hogy fel kell kavarni az álló vizet. Bízom benne, hogy a MAMÉG is ezt fogja tenni, mert mostanában nem lehetett rólam, rólunk hallani, de majd lassan.

Pató Pál Úr és Mekk Elek hazájában élünk! Szerintem ezzel mindent elmondtam.

Én sem voltam aktív résztvevője a listának beismerem, holott szinte mindent elolvastam, ami a levlistára jött. Ezt mind összeraktam magamban, és rájöttem, hogy " a tetőt akarjuk előbb megépíteni, aztán a falakat"...

Valljuk be őszintén, mi kis emberek, mit tudnánk előbb megmenteni: egy kis templom romot, vagy egy több Ha területen elterülő, több ezer m2 -es kastélyt.

Miért nem az alapoknál kezdünk, miért nem szólnak olyan hírek, hogy az eldugott kis romokból, műemlék hidakból - ami kis faluk szélén "áll" 10-15 is megmenekült... és ezzel elindulhatna egy nagyobb hírverés...aztán lehetne egyre feljebb kapaszkodni.

Én is felkavarom az állóvizet, még ha sokan be is rágnak rám. Előbb mentenék meg akármilyen romot - engedélyek nélkül, mint egy kastélyt.

Nincs a kastélyokkal semmi bajom! DE az alapokat kell előbb leraknunk.

Mi műemlékvédők, vagy nem akarunk-vagy nem tudunk hírverést csinálni a MŰEMLÉKVÉDELEMNEK. DE. Nem olyat hogy egyszer szereplünk a médiába, és elpanaszoljuk, hogy: jaj így, meg jaj úgy ilyen nehéz bármit is csinálni a műemlékekkel...ez csak DUMA, és a DUMÁ-ból már szerintem elég.

Külföldi példák. Szépek és jók. Rendben. Mit foglalkozunk vele? Ők már csinálják... ennyi! És miért csinálják? Mert nem csak Dumálnak... Felesleges velük foglalkozni, mert más szabályokkal és hozzáállással tevékenykednek. Ha folyamatosan azzal vagyunk elfoglalva, hogy ott zöldebb a fű, jobbak az utak, és mi csak ácsingózunk és szájtátva állunk, attól itt még nem lesz jobb. Én is felhozhatnám Hollandiát, de felesleges, az ottani kolléga is mondta - ne másoljátok amit mi csinálunk, mert ezt nem tudjátok Magyarországon megvalósítani, ami itt folyik... És mennyire igaza van!

Nos kavarjuk azt az álló vizet...
majd még folytatom!

Heiter Róbert
MAMÉG

Re: Ha folyamatosan a kutyagumit forgatjuk porcukorba, attól az még nem lesz fánk

Egresi János,2011.08.02 06:52

A HÍRVERÉS-ről jut eszembe.
Valóban ma mi a hír?
Megölte, agyonverte, elgázolta, összeütközött, lezuhant, és még folytathatnám, hogy időközben érték keletkezett, az kit érdekel?

Rá lehetne venni a mediát, hogy ne csak a katasztrofális hírrel foglalkozzon? tud erre bárki is ráhatni?

Re: Re: Ha folyamatosan a kutyagumit forgatjuk porcukorba, attól az még nem lesz fánk

MAMÉG,2011.08.03 21:08

Igen lehet a médiára hatni. Csinálj olyat ami annyira meghökkentő és brutális ami nem mindennapi, és bekerülhet a MŰEMLÉKVÉDELEM a médiába. Ha valaki nekiront egy műemléknek, és porig rombolja, egyből a médiába kerül, sőt ha még előre figyelmezteted is őket...

Röszke

Lisztóczky István,2011.08.01 18:53

János !

Végig olvastam,a vissza fojtott kiáltásodat, az álmatlan éjszakát.
22 éve vagyok vállalkozó,ez idő alatt csak kastélyok és műemlék épület mellet két torony és egy templom felújítás sikeredet. Egy történet 2008 as évben lett felújítva a " volt Szarka fogadó" a Tatai Kristály szállóként ismert, Az Illés úr és családja meg lehet nézni mit produkált,ott van a szomszédságba az Gyönyörű angol kert ami esküvők és rendezvényekre egy évre előre tele a naptár. Előző beírásnál leírtam leírtam a történetemet. Tatabányán ez egyik templom 50 éves Barokktetőt láncos fűrésszel szét darabolták és vasgerendákra egy ma járatos méretű luc fenyőből készült el / a barbarizmus/ János azt tapasztalom amíg a az ötvenes években a sok BUTA ember úgy akart bosszút állni a hogy lásd....( már egyszer írtam róla hogy Kunágota összes kastélyát kriptáit az alapokig elhordták ez akkor gyorsult fel amikor a TSZ-ek alakultak 1959-töl
Azt hiszem a fejekbe kellene rendet tenni.
Ausztriába a műemlék épületek olyan érték amelyben befektetik a pénzt mert érték tartó.
Még egy nektek köszönhető hogy 2009 júniusában BONCHIDA (Románia) Bánffy kastély felújításon részt vehettem. köszönőm.....

Röszke

Lisztóczky István,2011.08.01 14:06

Tisztelettel!
János amikor három éve egy januári napon ugy 6 -ika tájára össze jöttűnk megszervezted a találkát.
Elmondott ott mindenki valamit.... biztos mindenki a fontosat.
Akkor is csodáltam a kitartásodat a jó ügyért. Ugyan azt látom amit leirsz
Elmondtam A Budapest dísz téren fent voltam a Műemlék Állami Gondnokságán.. Szeretem volna kastély . El mondtam két kastélyon állag megóvást végzek /ácsmunkák,tetőfedés bádogos munkákat . Ezért kérek egy kastélyt amit felújitok azt Én megkapom és ezzel három kastély sorsa elindul. Mert ha állaga megóvott ami súlyos tiz milliókban kerül. Azt a választ kaptam Egyed Ágneséktöl A birtok viszony nem rendezett, többször próbálkoztam még de bele is fáradtam soha ezzel kapcsolatba nem hívtak. Közben járom Ausztriát Romániát Szlovákiát nálunk ezek helyet egymást marják a képviselők no de nem megyek tovább Elnézést nem olvastam végig a Cikkedet, Ha el olvastam lesz biztos javaslat ebben dolgozóm.... Űdv mindenkinek Liszti

...

ST,2011.08.01 13:11

Kedves János!
A vívódásai és felvetései jogosak, hasonló keserű tapasztalatokkal szembesültem már magam is, mikor egy kicsit is közelebbről szemléltem a hazai örökségvédelmet és -hasznosítást. Valóban nehéz mibe kapaszkodni, ha csüggedés és apátia nélkül próbálunk értékelni. Nagy probléma a forráshiány minden téren, de talán még nagyobb a szemlélet hiánya. Igaz ez úgy a kastélyok megmentésére, ahogy a valamikor hozzájuk tartozó berendezések megmentésére is. Miközben a kastélyok pusztulnak, a műtárgyak is vándorolnak ide-oda, a legjobbak sajnos leginkább külföldre. Mégha el is készül egy-egy kastélyunk múzeumi rekonstrukciója, már alig lesz mivel korhűen berendezni, ez a legközelebbi fenyegető probléma - és a válság hatására ez a tendencia csak tovább romlik. Mindeközben múzeumi raktárakban hatalmas kincsek porosodnak, legalábbis az év nagy részében elzárva a látogatók elől, ahelyett, hogy restaurálva a főúri kastélyok enteriőrjeit gazdagítanák! A néhány lelkes amatőr a pálya széléről "kiabálhat" - hasztalan, míg a szakemberek egy része már beleszürkült a pénztelenségbe és tehetetlenségbe. A már felújított kastélyok berendezését emiatt szintén elhanyagolják, arra már soha nem futja a keretből... Így múlik el a világ dicsősége ott, ahol pénztelenség és érdektelenség kéz a kézben járnak. Magántulajdonú kastélyokról, kastélyszállókról a berendezés kapcsán pedig már szinte nem is érdemes beszélni, annyira meg sem közelítik már az eredeti miliőt. Legtöbb esetben hiányzik az igény, az ízlés és ha valamennyi pénz még van is, csak valami halvány utánérzés, rosszabb esetben groteszk giccs lesz igazi kastélyberendezés helyett... Szerencsére azért még vannak kivételek. Pl. a pápai Esterházy-kastély rekonstrukciója biztató (bár a berendezés egyelőre kiábrándítóan szegényes), a keszthelyi Festetics-kastély új igazgatója, Pálinkás Róbert is számos pozitív kezdeményezést bejelentett már, melyekkel többéves tartozást sikerülhetne törleszteni. Az egyik legjobb példa még mindig a Gödöllői Királyi Kastély, oda legalább azzal a jóleső érzéssel lehet visszamenni, hogy mindig épül-szépül valami, és még a múzeumi szakemberek is tudnak lelkesedni azért, amit csinálnak. A magyar kastélymarketing azonban a nagy átlagban mégis olyan mélyen a nyugati színvonal alatt van, hogy azt sokan, akik nem ismerik a külföldi példákat, el sem tudják képzelni. A Metternich-idézet ma is aktuális: "a Balkán a Landstaße-nál kezdődik"... Már csak ezért is igenis hasznos a civil oldala és a beszámolói, mert bár lassan, de legalább megpróbálja terjeszteni a jó példát, és ébren tartani az érdeklődést. Én minden ismerősömnek ajánlom, hogy böngéssze, főleg ha hazai kirándulásra adja a fejét, és magam sem mulasztom el soha megnézni, merre mi eshet útba, ezért ha talán hozzászólások nélkül, de mások is megteszik ezt, már megéri kitartani.