Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fényévre a Sógoroktól (2010.09.29)

2011.02.09

 Kép

Tegnap Ausztriában járva a látottak ismét megerősítették bennem, már CSAK egy fényévnyire vagyunk a "Sógoroktól". (2008.07.07)

 

Leírom a tapasztaltakat, aztán minden olvasó saját maga összehasonlíthatja az általa magyarországi legjobbnak ítélt kastély, vagy látogatás élményével, és eldöntheti, hogy csak egy fényév, vagy esetleg több, amennyivel el vagyunk maradva?

 

Alsó-Ausztria, Rosenburg település, reneszánsz Schloss Rosenburg.

 

A Schloss lefordítva kastély, de a magyar kastély fogalomtól egy kissé eltérő az értelmezés, Én inkább várkastélynak nevezném.

Ugyan a GPS-em vezetett a kastélyig (benne van mint „Turista látványosság”), de már közeledve a településhez, táblák hívják fel az utazó figyelmét, hogy itt egy érdekes látványosság van. Szabványos KRESZ tábla, barna alapon fehér betűvel írva, aztán nyilakkal eligazítva az érkezőt.

 

Kép A kastély egy sziklafal tetején trónol, de oda akár hiszik, akár nem aszfaltos út vezet, méghozzá jó minőségű, nem foltozott, nem gidres-gödrös. Felérve a kastélyhoz, ismét táblák jelzik, hogy parkoló is van, sőt mi több, ez ingyenes, a parkolóban nyilvános illemhely (WC), és ez is ingyenes.

A kastélyba a belépőjegy 13 Euró, nyugdíjas kedvezménnyel 11,50 Euró. A pénztáros Hölgy nagyon udvariasan, figyelmesen mindjárt ezt ajánlja fel, látva nem fiatal korunkat. A belépőjegyet bankkártyával lehet fizetni, kis tájékoztató füzetet nyomnak a kezünkbe, megkérdezik milyen nyelven szeretnénk audió-vezetést kérni, sajnos magyar nyelvű nincs, nem szoktak erre hazánk fiai járni. Egy kis Mp3 lejátszó, hallgatóval, ez az idegenvezető.

 

Kép Udvariasan megmutatják merre induljunk, figyeljük a számokat, melyekhez kötődik az audió-vezető szövege. A bejáratnál megint csak (nagy betűkkel kiírva) WC.

 

Probléma mentesen körbejárjuk a kastélyt, megcsodáljuk a látnivalókat, és sehol egy lélek „teremfelügyelő”, ezt elektronikusan, terelő korlátokkal, kamerákkal, mozgásérzékelőkkel oldották meg.

Mindenhol tisztaság, rend, utunk végeztével a kastély shoop-ján keresztül vezet utunk (másfelé nem lehet kimenni!), itt mindenféle, szem-szájnak megfelelő portéka vásárolható (digitális és könyv anyag is), továbbá kávézó áll a látogatók rendelkezésére. Természetesen a fizetés bankkártyával történhet.

 

Kép Érdekeség: az udvaron álló fogadáshoz készülődtek, mint megtudtuk esküvő lesz hamarosan (a menyasszonyt is láttuk), a rendezvény ellenére semmi nem volt lezárva, sőt, a „Márványterem” berendezését, díszítését is figyelemmel kísérhettük, bemehettünk, ez a legtermészetesebb!

 

A látogatás végére megéheztünk, kilépve a kastély kapuján, vele szemben Gasthauz (Vendéglő), belső berendezése, a minőség, a kiszolgálás, mint egy négy csillagos szálloda étterme. Mosolygós vendégfogadás, udvarias kiszolgálás, hatalmas étel-ital választék. Tíz pincér ripsz-ropsz kiszolgálja az érkezőket, közben a különtermet már rendezgetik az esküvői vacsorához. Természetesen bankkártyával fizethettem.

 

Feltétlenül meg kell még említeni:

  • A kastélyban állandóan rendezvényeket szerveznek.
  • Mindig friss információval feltöltött saját internetes Web oldaluk van, ahol a legfontosabb információkat meg lehet találni.
  • A Shoop-ban a környezetben található idegenforgalmi nevezetességekről tájékoztató (színvonalas) anyagok vannak kirakva (ingyenes!).

 

 

Csodálatos látnivalóban volt részünk

 

További részletek, bemutató kép album:

http://www.kastelyok-utazas.hu/Lap.php?cId=1075&kId=1075

 

 

Most kaptam az információt:

http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1437&articleID=231616&ctag=articlelist&iid=1

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.